5 Mayıs Dünya Ebeler Günü
28 Nisan 2025

Ebelik mesleği, eski çağlardan beri var olan ve tıp alanındaki gelişmelere paralel olarak ilerleyen, bilim ve sanatı birleştiren, etik ve insani değerler üzerine temellenmiş profesyonel bir sağlık mesleğidir.
Ebe; bir ebelik eğitim programına girmeye hak kazandıktan sonra, bu programı başarıyla tamamlayarak, mesleği yerine getirmek üzere, tescili yapılan ya da kendisine yasal olarak izin verilen kişi olarak tanımlanır. Farklı kurumların ebelik aşağıdaki şekildedir:
 Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ): Gebelik sırasında doğumda ve doğumdan sonra gerekli bakım ve danışmanlığı sağlamak, normal doğumları kendi sorumluluğunda yaptırmak ve yenidoğanın bakımını yapmak üzere eğitimi tescillenmiş kişidir.
Uluslararası Ebelik Konfederasyonu (ICM): Ebe; gebelik, doğum ve doğum sonu dönemde kadınla iş birliği halinde kadına gereksinim duyduğu destek, bakım ve danışmanlığı sağlayan, kendi sorumluluğunda doğumu yaptıran, yenidoğan ve bebeğe bakım veren sorumluluk sahibi ve güvenilir bir profesyoneldir. Ayrıca ebe; kadın, aile ve toplum için yaşam boyu sağlık danışmanı ve eğitimcisidir. Bu tanıma göre ebelik bakımı, koruyucu önlemler, normal doğumun desteklenmesi, anne ve çocukta risklerin taranması ve önlenmesi, tıbbi bakım ya da diğer uygun yardıma erişimin sağlanması, acil durumlarda müdahaleyi de kapsar.
 Sağlık Bakanlığı: Ebe; anne ve çocuk sağlığı hizmetlerini yürüten, gebelik, doğum ve doğum sonu dönem hizmetleri sunan, doğum yaptıran, 0-6 yaş çocuk izlemleri ve aşılarını yapan, aile planlaması, kişisel temizlik kuralları, ilkyardım, bulaşıcı ve sosyal hastalıklardan korunma ve savaşla ilgili konularda birey, aile ve topluma sağlık eğitimi veren, insani ve ahlaki davranışları ile örnek olan, Bakanlık tarafından tescil edilmiş bir okuldan mezun meslek mensubudur.
1 Ebeleri anmak ve onurlandırmak için bir gün kavramı, 1987 yılında Hollanda'da Uluslararası Ebeler Konfederasyonu tarafından düzenlenen bir konferansta ortaya çıkmıştır. Dünya Ebelik Durumu Raporu’nun (SoWMy) yayınlanması, 5 Mayıs 2021'deki Uluslararası Ebeler Günü kutlamalarına denk gelmiştir. Raporda Cinsel, Üreme, Anne, Yenidoğan ve Ergen Sağlığı alanlarındaki işgücü hakkında 194 ülkeden bilgiler yer almıştır. Uluslararası Ebeler Konfederasyonu, DSÖ ve Novametrics, 2011'deki ilk baskıdan bu yana büyümeyi gösteren ve gelecekteki ilerlemenin önündeki engelleri ve zorlukları özetleyen raporda iş birliği yapmaktadır.
Uluslararası Ebeler Günü'nde, ebelerin insanlığa olağanüstü katkılarını kutlarken, ebelerin sağlık hizmetlerinin önemli bir bileşeni olduğunu vurgulayan mevcut kanıtlara da dikkat çekilmektedir.
 Dünyada bütün gelişmiş ülkelerde ebeler, normal gebeliklerin teşhisi ve izlemi, normal doğumları yaptırma, antenatal ve postnatal bakım, yenidoğan izlem ve bakımı, kadın, aile ve toplum sağlık eğitimi verme, belirlenen ilaçları ve gebelikte kullanılan tanı yöntemlerinin bir kısmını reçete etme yetkisine sahip olarak çalışmaktadır.